top of page

_edited.jpg)
_edited.jpg)
Sensorische informatieverwerking
Sensorische informatieverwerking is het vermogen diverse prikkels via onze zintuigen in ons op te nemen.
Deze informatie wordt in de hersenen verwerkt en zo wordt er een betekenis aan gegeven zodat je weet wat het is en hoe je er eventueel op moet reageren.
Je hebt zintuigen die ons informatie geven van buiten ons lichaam. Denk aan horen, zien, en voelen. Er zijn ook zintuigen die ons informatie geven over ons eigen lichaam. Bijvoorbeeld: 'waar sta ik in de ruimte' of 'waar zitten mijn armen'.
Deze prikkels komen sterk of juist minder sterk binnen. Hierdoor kan een kind anders op bepaalde prikkels reageren. Dit heeft invloed op het gedrag van een kind maar ook op het dagelijks functioneren. Denk hierbij aan het vermogen om je te kunnen concentreren in een drukke klas.
Tijdens de ergotherapie wordt er onderzoek gedaan hoe uw kind op diverse prikkels reageert en welke invloed dit heeft op het functioneren.
Tijdens de behandelingen zal het kind spelenderwijs deze prikkels ervaren en leren hoe hiermee om te gaan.
Daarnaast vindt er uitleg plaats waarin adviezen en tips worden gegeven aan de omgeving van het kind. Denk hierbij aan ouders en leerkrachten.
Wat is ergotherapie?
Ergotherapie is een paramedisch beroep. Een kinderergotherapeut richt zich op de dagelijkse activiteiten van een kind. Deze zijn onder te verdelen in de categorieën 'zorgen' 'spelen' en 'leren'.
Het gaat hierbij om activiteiten die kinderen zelf graag willen uitvoeren, of waarvan de omgeving het belangrijk vind dat het kind deze leert.
_JPG.jpg)
Wat doet uw kind tijdens de ergotherapie?
Plezier staat bij mij in de praktijk bovenaan.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat motivatie een positief effect heeft op de (leer)prestaties van kinderen. Met name intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat kinderen beter instaat zijn activiteiten te leren.
Wanneer kinderen problemen ervaren in het dagelijks handelen, is het mijn taak om er voor te zorgen dat het kind plezier gaat ervaren in de activiteit die hij of zij moet leren.
Dit kun je doen door diverse spelletjes te koppelen aan je therapie of door het kind het gevoel te geven dat hij of zij invloed heeft op hetgeen er tijdens de behandeling gebeurd.
bottom of page